Güncel Haberler

1 HAZİRAN'DA NORMALLEŞME SÜRECİNE DAİR BİLGİLER

  • 01.06.2020
  • ytso

Koronavirüs salgınının görüldüğü andan itibaren, Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda; salgının/bulaşın toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, sosyal mesafeyi koruma ve yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla birçok tedbir kararı alınarak uygulamaya geçirilmişti.

Alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri kısıtlanan ve/veya tamamen durdurulan belirli sektörülerde faaliyetler İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle 1 Haziran 2020 tarihi itibariyle yeniden başlıyor.

Alınan yeni kararlarla birlikte 1 Haziran 2020 tarihinden itibaren "normalleşme süreci" kapsamında uygulanacak adımlar şöyle:

 

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT SINIRLAMASI KALKIYOR

 

Şehirlerarası seyahat sınırlamasının 1 Haziran itibari ile tamamen kalkacak. Gelişmeler takip edilerek olumsuz bir durum görülmesi halinde bazı illere bu kısıtlama yeniden getirilebilecek.

 

KAMU PERSONLİ NORMAL MESAİYE GEÇİYOR

 

İdari izinde bulunan veya esnek çalışma sistemine dahil olan kamu personeli, 1 Haziran tarihi itibari ile normal mesaiye başlayacak.

 

KREŞLER VE BAKIM EVLERİ AÇILACAK

 

Kreşler ve gündüz bakım evlerinin tamamı 1 Haziran’da açılacak. Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan ve takibi yapılan kronik hastalığı olan kamu personelinin durumları kurumlarınca değerlendirecek.

 

65 YAŞ ÜSTÜNE SOKAĞA ÇIKMA SINIRLAMASI SÜRECEK

 

65 yaş üstünün sokağa çıkma sınırlaması ve pazar günleri 14.00 ile 20.00 saatleri arasında istisna kapsamında olma uygulaması devam edecek.

 

65 YAŞ ÜSTÜ ESNAF İŞİNİN BAŞINA GEÇEBİLECEK

 

Esnaf ve sanatkar olarak işletme sahibi 65 yaş üstü vatandaşlar maske, mesafe, temizlik şartına riayet şartıyla işinin başında bulunabilecek.

 

SOKAĞA ÇIKMA SINIRLAMASINDA SINIR 18 YAŞ

 

20 yaş altıyla ilgili sokağa çıkma uygulaması da 18 yaşa indirildi. 0-18 yaş grubunun tamamı çarşamba ve cuma günleri 14.00-20.00 saatleri arasında sokağa çıkma kısıtlamasına tabi olmayacak.

 

RESTORAN, KAFE, PASTANELER AÇILACAK

 

1 Haziran tarihi itibari ile restoran, kafe, pastahane, kıraathane, çay bahçeleri, dernek lokali, yüzme havuzu, kaplıca türü işletmeler belirlenen kurallar dahlinde saat 22.00’ye kadar hizmet vermeye başlayacak.

 

EĞLENCE MEKANLARI KAPSAM DIŞINDA

 

Eğlence mekanları ile nargile satışı bu kapsamın dışında olacak. Sadece kendi müşterilerine hizmet veren turizm tesislerin bünyesindeki işletmeler saat sınırlamasına tabi olmayacak.

 

DİNLENME TESİSLERİ DE HİZMETE BAŞLAYACAK

 

Yol güzergahlarındaki dinlenme tesisleri de 1 Haziran’da hizmet vermeye devam edecek. Gelişmelere göre hem kapsamı hem saati ayrıca değerlendirecek.

 

PLAJLAR, MİLLİ PARKLAR FAALİYETE GEÇECEK

 

Plajlar, milli parklar ve bahçeler belirlenen kurallar dahilinde 1 Haziran’dan itibaren faaliyete geçebilecek. Müze ve ören yerleri, hayvan satış yerleri 1 Haziran’da açılacak.

 

SÜRÜCÜ KURSLARI DA HİZMETE BAŞLAYACAK

 

Deniz turizmi, balıkçılığı ve taşımacılığı ile ilgili sınırlamalar da belirlenen kurallar dahilinde kaldırıldı. Sürücü kursları ve benzeri kurslar 1 Haziran’dan itibaren hizmet verebilecek. Kütüphaneler, millet kıraathaneleri, gençlik merkezleri, gençlik kampları 1 Haziran’dan itibaren belirlenen şartlar dahilinde faaliyetlerini sürdürebilecek. Bağlı oldukları kurumlar onların kendi iç şartlarını belirleyecektir.

 

Yukarıda belirtilen hususlarda İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ilgili genelgelere web sitemizin duyurular bölümünde yer verdik. Genelgeleri okumak iin aşağıdaki bağlantıları kullanabilirsiniz:

 

- Konaklama Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Hakkında Genelge

- Yeme-İçme Tesislerinde Kontrollü Normalleşme Süreci Hakkında Genelge

- 18 Yaş Altı ve 65 yaş Üstü Kişilerin Sokağa Çıkma Kısıtlaması Hakkında Genelge

- Şehir Giriş/Çıkış Seyahat Kısıtlamaları Hakkında Genelge

- Bazı Ticari Faaliyetlerin Yeniden Başlaması Hakkında Genelge

1 HAZİRAN'DA NORMALLEŞME SÜRECİNE DAİR BİLGİLER
Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası © | Tüm Hakları Saklıdır | 2017