Güncel Haberler

EORI Numarası Zorunluluğu

  • 02.02.2024
  • ytso
Sayın Üyemiz;

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nden (TOBB) T.C. Ticaret Bakanlığı Gümrükler Genel Müdürlüğü'ne atfen alınan 22.01.2024 tarih ve 846 sayılı yazıda; Ortak Transit Sözleşmesine taraf olan ülkelerin NCTS Faz-5'e geçişi ile birlikte ortak transit kapsamındaki transit beyanlarında taşıyıcı kimlik no alanında, Ekonomik Operatör Kayıt Tanımlama Sistemi (EORI) Numarası yer alması gerekeceği ve beyan edilen EORI Numarasının geçerliliğinin sistem üzerinden arka planda otomatik olarak kontrol edileceği bildirilmektedir. 

Aynı yazının devamında NCTS Faz-5 ile birlikte ülkemizden açılan beyanlarda yabancı taşıyıcılar için EORI numaraları beyan edileceği bildirilmiş olup , ülkemizde yerleşik taşıyıcı firmalar için ise vergi numaraları beyan edilmeye devam edileceği fakat sistem arka planda otomatik olarak EORI numaraları ile eşleştirme yapacağı belirtilmektedir. Ayrıca, söz konusu işlemin sağlıklı yapılabilmesi için ülkemizde yerleşik taşıyıcı firmaların BİLGE sisteminde vergi numaraları ile EORI numaralarını eşleştirmeleri gerektiği vurgulanmaktadır.

Bu çerçevede söz konusu Bakanlık tarafından hazırlanan, halihazırda BİLGE şifresi olan firmalar için söz konusu işlemlerin nasıl yapılacağına dair EORI eşleştirme kılavuzu ekte sunulmaktadır. Bununla birlikte, BİLGE şifresi olmayan firmaların ise, herhangi bir gümrük idaresine firma vergi numarası, EORI numarası ve firma temsilcisi olunduğuna dair tevsik edici vekaletname veya temsilname ile birlikte başvuru yaparak gerekli eşleştirme işlemini yaptırabilmelerine imkan bulunduğu bilgisi paylaşılmıştır.

Son olarak da, ülkemizin NCTS Faz-5'e geçiş takviminin bilahare ilgili Bakanlıkça duyurulacak olup taşıyıcı firmalarımızın gerek sınır geçişlerinde gerekse de varış ülkelerinde gerçekleştirilecek gümrük işlemlerinde herhangi bir sorunla karşılaşmaması ve mağduriyet yaşanmaması için gerekli olan vergi numarası EORI numarası eşleştirme işleminin yapılmasının önem arz ettiğine ilgili Bakanlık tarafından dikkat çekilmektedir.
Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası © | Tüm Hakları Saklıdır | 2017